Kapasiteettiyksikkö

Kapasiteettiyksikkö (Andu, Tasis ja Uniikki) sai alkunsa hyvien ystävien halusta tehdä musiikkia. Ensimmäisen levytyssopimuksensa Kapasiteettiyksikkö teki Warner Music Finlandin kanssa vuonna 2000. Kokoonpano julkaisi kaksi albumia Päivästtoiseen (2001) ja Klassikko (2002) Warner Music Finlandin kautta ennen oman levy-yhtiön perustamista.

Klassikko albumi toi Kapasiteettiyksikölle lopullisen läpimurron yhtyeen jäsenten kotikaupungista kertovan Tää On Mun Stadi -kappaleen kautta. Kappaleen kertosäkeen lauloi tunnettu rocklaulaja Hector, ja siksi sitä soitettiin poikkeuksellisesti myös pop/rock-musiikkiin keskittyvillä radioasemilla.

Nuorten muusikoiden palo oli kova ja se innoitti oman yrityksen perustamiseen vuonna 2003. Kapasiteettiyksikkö perusti ystäviensä, Fintelligensin jäsenten kanssa Rähinä Records Oy -levy-yhtiön. Rähinä Recordsin ensimmäinen julkaisu oli Kapasiteettiyksikön Itsenäisyyspäivä albumin singlelohkaisu Pakko Saada Sut. Kappaleesta tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisista rap-kappaleista. Pakko Saada Sut -hitin ansiosta Itsenäisyyspäivä myi kaksi kertaa enemmän kuin edelliset julkaisut.

Kapasiteettiyksikön keikkailutahti tiivistyi entisestään, ja yhtye teki suomalaiselle rap-musiikille ainutlaatuisen keikan Tokiossa (2002), josta MoonTV:n Word! -ohjelma teki kaksiosaisen dokumentin.

Kapasiteettiyksikkö jätti jälkensä suomiräpin historiaan innovatiivisilla ja vaikuttavilla live-esityksillään, joihin bändi erityisesti panosti. Kapasiteettiyksikkö on toiminut suunnannäyttäjänä ja innoittajana monelle nuoremmalle hiphop-artistille.

Yhtye on sittemmin laitettu telakalle. Uniikki siirtyi soolouralle ja on julkaissut useita albumeja. Tasis ja Andu ovat vierailleet Rähinä Recordsin artistien julkaisuilla viimeistenvuosien aikana tiiviisti.

Päivästtoiseen (2001)
Klassikko (2002)
Itsenäisyyspäivä (2003)
Usko Parempaan (2004)
Susijengi (2006)
KY (2008, kokoelma)

Kapasiteettiyksikkö

Promokuvat


Twitter

Instagram

Spotify

Facebook

RÄHINÄ20: FINTELLIGENS - KOKEMUSTEN SUMMA (2002)

”En tajuu miten oon voinu kehuu itteeni mun biisis / nyt painin itteeni vastaan identiteettikriisis”

Sori. Fintelligensin ensimmäinen single heidän kolmannelta pitkäsoitoltaan aiheutti hämmennystä. Tuskin kukaan osasi odottaa, että Elastinen & Iso H lähtevät promotoimaan uutta albumiaan kappaleella, jolla pyydetään anteeksi heidän menestystään ja ymmärretään ihmisten tuohtumus kaksikon prameilua kohtaan. Tässä flipattiin perinteinen rap-asetelma täysin ympäri. Varsinkaan Rähinällä mikkikoppiin ei normaalisti tulla räppäämään anteeksipyytelevällä asenteella.

Kappale oli luonnollisesti kynäilty itseironiseen sävyyn, minkä pitäisi kaikkein hitaimmillekin selvitä viimeistään lopun kertosäkeessä. Muistaakseni Fintelligens kuitenkin vieraili keskustelemassa biisin teemasta esimerkiksi Nelosella pyörineessä Hyppönen-Enbuske Experience -talkshowssa. Ja myönnetään, että itsekin muistan varhaisteininä tuijottaneeni kyseistä haastattelua miettien, onko tässä nyt huumoria mukana vai ei.

Kaiken kruunasi kappaleen ympärille kuvatut visuaalit, jotka toivat valokirjaimineen mieleen P. Diddyn (originellisti nimetyn) Diddy-hitin videon. Kaikki jotka ovat nähneet kyseisen pätkän tai tietävät millainen Puff Daddy / Diddy on, hiffaavat ettei kyseinen moguli juurikaan piilottele vaurauttaan. Toiseksi puheenaiheeksi nousi Elastisen kasvattamat viikset ja pukinparran / leukatäplän hybridi. ”Uusi look” tuntui olevan joillekin aivan ylitsepääsemätön asia.

Albumin tuotantopuoli on todella kohdillaan! Upeita sampleja, monipuolista soundia. Vaikka ajat ovatkin muuttuneet, pidän edelleen Hohtimet kaivoon -biisiä yhtenä suomiräpin kaikkien aikojen klubibiiseistä. Syntisen kova! MORE COWBELL!!!

”Kokemusten summa” tuo esiin Fintelligensin molemmat puolet. Esimerkkinä vaikkapa unelmanaista suoraviivaisesti kuvaileva rivibiisien hitti Beibe ja toisaalta taas yllättävän rehellinen tilitys vakiintumisen vaikeudesta eli Ihmissuhteet. On isolla vierailijamäärällä höystetty possebiisi räpistä räppäämisestä (A-ha), mutta vastapainoksi hieno raita musiikilla vaikuttamisesta (Täältä käsin).

”Toiset vetää kossupullon, toiset bongii tai piikkii / mun tapa piiloutuu maailmalt on duunaa musiikkii”

”En oo pelaamas keskel enkä kumpaakaan laitaa / kaikkien pitää vaikuttaa miten parhaiten taitaa”

Luottamus on nimensä veroinen kappale oikeista ystävistä ja selän takana jauhavista kaksinaamaisista pettureista, höystettynä mm. Viikonloppuilta, Mitääijät ja Pää pystyyn -kappaleista otetuilla voksusampleilla. Aina rullaa hauskan panhuilu-biitin päällä. Satun olemaan äärimmäisen suuri Ludacrisin flown ystävä, joten mieltä lämmitti näin vuosien jälkeen kuunnella Spektin nopeatempoinen verse ko. biisillä ja vielä bongata kuinka hän kutsuu itseään LUDASPEKTIKSI. Arvostan!

Ryhmä F on luultavasti suomiräpin ainoita supersankaribiisejä. Kokemusten summa -nimikkobiisi sisältää kaikista levyn hienoista sampleista sen kovimman. Kappale käsittelee kokemuksista oppimista, menneisyyden kanssa sinuiksi tulemista ja vastoinkäymisten jälkeen eteenpäin menemistä.

A-ha -possebiisillä Petterin mukana vieraileva ADL ei junnuna juuri herättänyt mitään fiiliksiä. Olikin mielenkiintoista näin vuosien jälkeen huomata, että aliaksen takaa löytyvä ruotsalais-yhdysvaltalainen Adam Baptiste on ollut tekemässä isoja hittejä mm. Katy Perrylle, Swedish House Mafialle sekä Paloma Faithille. Hän on ollut uransa aikana monessa mukana, mm. osa Tukholman jazz-klubilta alkunsa saanutta Blacknuss-kokoonpanoa sekä ysärin lopulla erittäin tärkeänä äänitorvena rasisminvastaisissa kampanjoissa.

JOS KUUNTELET LEVYLTÄ YHDEN BIISIN: Kuuntele En vaihtais päivääkään. Teki niin paljon mieli nostaa tähän valokeilan alle Hohtimet kaivoon, mutta kyllä tää vaan on reilumpi valinta. Erittäin hyväntuulinen päätösbiisi albumille ja hyvä vastine niille, jotka hämmentyivät ensimmäisestä singlestä Sori. Musavideolla Elastinen ajaa myös keskustelua aiheuttaneen partansa eli silläkin tavalla ympyrä sulkeutuu.

Jurassikin verse on UPEA! Paljon puhun itsekin siitä kuinka hienoa on, kun uusi sukupolvi uskaltaa käsitellä räpeissä tunteita ja olla avoimia. Mutta nää läpät oli vuonna 2002 poikkeuksellisen kypsää real talkia: ”mul on poika himas, nyt mun elämä omistettu sille / diggaan temmeltää sen kaa, pesettää ja rasvaa / pitää huolt, rakastaa ja seuraa ku se kasvaa / tää pieni kuulunu mun elämään vast vähän aikaa / mut ilman sitä en pysty enää elämään mä lainkaa / en pysty kaikkii ajatuksii sanoiks pukee / mut mitä ikin tulee, mul on nainen joka tukee / nii myötä ku vastoinkäymisissä näissä / seuraavan kerran kuulet nää sanat meidän häissä”

Mikä on sun suosikkikappaleesi tai muistosi levyyn liittyen? Sana on vapaa!
#rähinä20 #fintelligens #kokemustensumma

Mikko Määttänen

Kirjoittaja on kasvanut Rähinän julkaisujen tahdissa ala-asteelta kolmikymppiseksi, työskennellen koko aikuisikänsä kotimaisen hiphop-kulttuurin parissa.

Kuuntele Spotifysta: https://open.spotify.com/album/2JPUMyrSCEZSGzFyYDiqDd
... See MoreSee Less

View on Facebook

Rähinä Records jakoi käyttäjän Spekti kuvan. ... See MoreSee Less

Macho Fantastico on ylittänyt Spotifyssä jo kirkkaasti tuplaplatinarajan. Jos mukaan laskee videon, on biisiä striimattu jo käsittämättömät yli 15 miljoonaa kertaa 😲😲😲

View on Facebook

Rähinä Records jakoi käyttäjän Uniikki kuvan. ... See MoreSee Less

Who did it better😂 Me X @laurimarkkanen or @kevinhart4real X @shaq ???

View on Facebook